Câteva lucruri pe care ar trebui să le știi despre un shop online…

Înapoi Înainte

Ce înseamnă un shop online?

Un Shop Online este un website prin care comerciantul își prezintă catalogul de produse/servicii, iar vizitatorii/clienții pot vizualiza și achiziționa ariticole din catalog. Structura shop-urilor actuale este formată din platformă + funcționalități, temă și catalogul de produse /servicii.
În funcție de tipul de afacere pe care îl deții deja sau vrei sa îl construiești există două tipuri de platformă:
– Software as a Service (SaaS) și Open Source/Custom.


Software as a Service (SaaS)

Acest tip de platformă are o durată de implementare relativ mică având în vedere că „scheletul” este unul standard cu design custom. Desigur se pot aduce modificări ulterioare structurii și anume integrarea cu servicii și module.
Găzduirea acestui tip de platformă și serviciul de securitate sunt incluse deobicei în preț și nu necesită cheltuieli în plus, iar mentenanța și actualizările sunt asigurate de dezvoltatorii platformei pe sistem de comisionare.
SasS este varianta optimă atunci când ai nevoie de un shop online într-un timp scurt.


Open Source/ Custom

Spre deosebire de SaaS, acest tip de platformă îți dă posibilitatea de a face modificări pe aproape toată structura de bază, permițând modificări în funcție de necesitățile business-ului tău. De asemenea poți integra servicii externe cum ar fi facturare, curierat, plăți, etc., fiind în același timp compatibilă cu majoritatea modulelor necesare unei afaceri eCommerce.
Modificările asupra unei platforme de tip Open Source/Custom înseamnă totuși cheltuieli în plus deoarece ai nevoie de o echipă de dezvoltare web ( web-designeri, QA, programatori, project manager). Dar cu excepția acestor cheltuieli o platformă de tip open source are un preț fix.

În alegerea tipului de platformă trebuie să ții cont de aspectele afacerii tale – tipul de produs comercializat, traficul și numărul de comenzi estimate și ce funcționalități are nevoie platforma ta pentru a-și atinge obiectivul.
O platformă de tip SaaS are într-adevăr un timp mai scurt de implementare însă dacă te gândești pe termen lung și ai în vedere creșterea business-ului trebuie să ții cont de posibilele modificări ce vor fi necesare în cazul în care crește numărul de produse și clienți. Atunci cu siguranță ai nevoie de îmbunătățiri pentru a avea un shop user friendly, iar asta se poate dezvolta prin integrarea cu servicii externe.


Întrebarea este – Ai nevoie de o platformă personalizată? Dacă răspunsul este Da, atunci soluția este platforma de tip Open Source/ Customer chiar dacă presupune costuri suplimentare. Pe termen lung trebuie să te gândești la amploarea pe care o poate lua shop-ul tău și care vor fi necesitățile în cazul în care vrei ca afacerea ta să crească.


Echipa CloudEBS îți stă la dispoziție și te poate sfătui ce să alegi în funcție de ce necesități ai.

Postat la 29.03.2019

Lasă un comentariu