Magento1 to Magento2 un pas spre success!

Înapoi

ecommerce, platforma magento, cloudebs

De ce este necesară trecerea de la Magento1 la Magento2?

Magento2 este o platformă nouă, plină de funcționalități și optimizări      

Platforma Magento2,  cu o arhitectură complet diferită de M1, oferă o nouă  serie de funcționalități și optimizări.

–   Full Pache Cache (FPC) – ce permite  încărcarea  conținutului cu o viteză de pâna la 20% mai mare decât M1.

–   Optimizări de SEO – facilitează creșterea rapidă în topul motoarelor de căutare, folosind un sitemap XML îmbunătățit, Rich Snippets și Schema.org.

–    API-uri Web asincrone și bulk – noile API-uri scalabile permit un control mai bun asupra vizibilității sincronizării și executării apelurilor API la un volum mai mare și fără a aștepta finalizarea tuturor operațiunilor anterioare, toate acestea permițând o performanță mai rapidă.

–    Funcția de indexare – îmbunătățirea performanței de indexare prin împărțirea și procesarea paralelă a indexatoarelor, reduce timpul de indexare cu peste 60% pentru a sprijini site-urile mai mari și actualizările mai rapide ale produselor.

–    Multi-Source Inventory (MSI) – ajută comercianții să îmbunătățească eficiența operațională, gestionând inventarul pe mai multe locații fizice.

–    PWA STUDIO – permite comercianților să furnizeze clientilor ce folosesc terminale mobile un UX îmbunătățit.

Magento Marketplace

Imediat după lansare, comunitatea de dezvoltatori Magento au văzut Magento2 ca pe un produs cu potențial enorm de dezvoltare, astfel la nici 2 ani de la lansare, pentru Magento2 existau mult mai multe module disponibile decât pentru M1.

Magento1 este EOF (End-Of-Live)

Începând cu luna Iunie 2020 dezvoltatorii platformei nu vor mai oferi suport pentru platforma M1. În esență, înseamnă că după această dată nu vor fi lansate alte patch-uri de securitate sau upgrade-uri pentru platforma Magento 1.  Link anunt

ecommerce, platforma magento2, cloudebs

Ce implică procesul de migrare ?

Acest proces nu este un procedeu tipic de upgrade, mai degrabă poate fi descris ca un proiect nou, cu următoarele etape:

 •  Instanța nouă Magento2

Platforma Magento2 este într-o continuă dezvoltare, periodic fiind lansate versiuni noi ce aduc funcționalități noi și rezolvări la problemele raportate anterior.

Noi recomandăm penultima sau ultima versiune, deoarece conține cele mai noi update-uri de securitate.

 •  Migrarea datelor și a setărilor

Acest proces implică transferul datelor (a informațiilor stocate în baza de date) precum catalog de produse, clienți, comenzi, pagini CMS și setări backend, din Magento1 în Magento2.

Când se lansează o nouă veriune de Magento2, comunitatea pune la dispoziția comercianților un tool numit Data Migration Tool pentru a realiza transferul datelor de la toate versiunile anterioare de Magento1 la versiunea curentă de M2.

Integrând și configurând corespunzator modulul se pot transfera cu succes datele de pe o platformă pe alta, însă acesta are o serie de dezavantaje și limitări:

–  atributele default, atribute set și atribute group, necesită transferul cu prefix, apoi procesate în M2 pentru a reveni la denumirea inițială.

–  configurarea inițială a tool-ului permite migrarea informațiilor default Magento, în cazul în care se dorește transferul informațiilor deținute de terțe module, este necesar ca pe M1 și M2 să fie instalate versiunile corespunzatoare și apoi mapate în tool-ul de migrare câmpurile din baza de date.

–  un alt minus este că în cazul magazinelor cu un volum mare de informații, tool-ul necesită un timp semnificativ pentru execuție, iar dacă într-o oarecare etapă apare o eroare, trebuie restaurată baza de date și reinițializat procesul de migrare.

–  poate cel mai mare dezavantaj al acestei proceduri constă în faptul că e optimizată pentru scenariul unei migrări “One time only”, în care datele din M1 sunt transferate în totalitate o singură dată către o instanță de M2, după care instanța M1 este oprită, apoi instanta M2 este configurată si trecută in productie Acest scenariu este ideal, dar din păcate în cazul shop-urilor cu un numar ridicat de clienți și comenzi, nu poate fi folosit, migrarea necesitând două etape:

–  o migrare inițială, timp în care site-ul M1 rămâne în producție, iar pe instanța M2 sunt executate celelalte etape ale migrării, după această etapă se activează Delta Mode, pentru a “inregistra” modificarile ulterioare migrării.

–   migrarea modificarilor, când instanța M2 este gata pentru producție, se procedează la transferarea datelor colectate prin procedura Delta Mode. Din păcate această procedură este susceptibilă la erori.

Echipa noastră a identificat din timp această vulnerabilitate în etapa de migrare a modificărilor, astfel am realizat o serie de unelte și proceduri proprii pentru realizarea cu succes a migrării.

 • Migrarea Temei

Structura platformei M1 este diferită de M2, astfel tema folosită pe M1 nu va fi compatibilă cu Magento2.

În acest caz sunt câteva opțiuni la dispoziție:

–  se achiziționează, activează și folosește implicit o temă generică.

–  se achiziționează o temă apropiată cerințelor clientului, apoi se produc modificările conform cerințelor.

–  se poate apela la o firmă specializată care poate realiza o temă unică, personalizată conform cerințelor clientului.

 •  Migrarea Modulelor

La fel ca în cazul temei, modulele pentru Magento1 nu sunt comparibile cu Magento2, în consecință pentru a migra o funcționalitate din M1 în M2 sunt câteva opțiuni:

–          se verifică dacă dezvoltatorul modulului oferă o variantă compatibilă pentru M2 (în 60% din cazuri există și variante pentru M2)

–          se caută variante alternative cu funcționalități similare.

–          se apelează la o firmă specializată care poate implementa funcționalitatea conform cerințelor clientului.

Dacă pe noul site se folosesc o serie de module asemănătoare (sau de la același producator ca pe M1), migrarea modulelor poate fi făcută în două etape:

 1. instalarea modulelor și configurarea tool-ului de migrare pentru a transfera informațiile stocate de module.
 2. configurarea (și după caz modficarea) modulelor după migrarea datelor și instalarea temei.  

Concluzie

Migrarea de la Magento 1 la Magento 2 este o necesitate pentru comercianți deoarece noua platformă oferă și suportă o gamă largă de funcționalități . Iar ultimile update-uri de securitate sporește implicarea și încredera clienților în magazinul online.
Dacă ești în căutarea unui ajutor pentru a migra de la Magento 1 la Magento 2 sau ai nevoie de soluții pentru a facilita implicarea clienților, echipa CloudEBS este aici pentru tine.

Ne găsiți pe contact@cloudebs.com .

Postat la 18.01.2019

Comentarii

 • răspunde
  Cosmin

  Buna ziua, As dori sa aflu pretul migrarii de la Magento 1.9 la Magento 2.0 Multumesc, Cosmin

 • răspunde
  cloudadmin

  Buna ziua! Este un subiect bun de discutie si suntem incantati ca ne-ati contactat. V-am trimis un email pentru a afla mai multe detalii despre proiectul dvoastra. Multumesc! Gelu

 • răspunde
  Filip Udrescu

  Ma intereseazao oferta trecerea de la m1 la m2. Mulțumesc.

 • răspunde
  cloudadmin

  Multumim pentru mesajul dumneavoastra! Am initiat o discutie pe email pentru a afla mai multe detalii despre proiect.

Lasă un comentariu